Pagina's

dinsdag 16 februari 2021

STRESS Het woord van 2020



 
Stress, een woord dat we tegenwoordig heel veel horen en ervaren maar wat is stress eigenlijk?

Er zijn 2 soorten stress. Je kan spreken over gezonde stress en ongezonde stress.

Gezonde stress start al op wanneer je uit je bed stapt. Je hartslag gaat omhoog waardoor het bloed meer rondgepompt wordt in je lichaam. Je ademhaling versneld zodat alle spieren genoeg zuurstof krijgen om te kunnen bewegen. Dit noemt men ook wel stressreactie genoemd.

Wanneer je gaat sporten gaat je hartslag nog verder omhoog en wordt je ademhaling nog sneller. Doordat je goed wil presteren maak je ook adrenaline aan, ook deze vorm van stressreactie is gezond.

Het moment waarop we echt stress ervaren is wanneer er acuut gevaar dreigt.       Je voelt je hart in je keel kloppen, snelle hartslag, snelle ademhaling. Je hele lichaam staat klaar om te reageren op gevaar. De hersenstam regelt het overleven en dus de vecht-of vluchtreactie. Het goede van dit systeem is dat het met je meebeweegt in het denken.

Het nadeel van dit systeem is dat we niet direct in een gevaarlijke situatie hoeven te zijn wil dit systeem al geactiveerd worden (ongezonde stress). Door alle maatregelen op Corona gebied kan het zijn dat het systeem ”aan” staat terwijl er geen acuut gevaar dreigt. Immers kunnen we Corona niet verslaan door te vechten (letterlijk) of te vluchten.

Doordat de stress maar blijft “snoepen’’ van de energie-pot raakt deze uiteindelijk leeg. Tenzij we ervoor zorgen dat we de nodige herstelperiode van stress in acht nemen. Door te herstellen past ons lichaam zich aan de nieuwe situatie aan. Hiervoor is wel tijd en ontspanning voor nodig.

Helaas is het echt heel moeilijk voor kinderen (ook voor volwassenen!) om echt helemaal te ontspannen. Zolang het kind zich zorgen over bepaalde dingen blijft maken (mag ik wel weer naar school, zie ik mijn vriendjes en vriendinnetjes nog wel, wordt ik ook ziek, hebben papa en mama wel tijd voor mij etc.) blijft er uit de reservepot gesnoept worden en wordt er flink bespaard op het onderhoud van het afweersysteem.

Ontspanning is fysiek, mentaal en emotioneel tot rust komen. Je hoofd helemaal leeg maken terwijl je rustig zit of ligt. Alleen op die manier kan je optimaal herstellen.

Tijdens een ontspanningsmassage krijgt je lichaam en geest optimaal de tijd om te herstel
len van stress. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Een massage zorgt ervoor dat de spieren weer soepel worden, doorbloeding verbeterd waardoor je huid weer gaat stralen, de ademhaling wordt dieper waardoor je meer vers zuurstof naar je hart en longen pompt. Ook voor het concentratievermogen doet een massage goed. Je geest wordt rustiger en je kunt helderder nadenken.

Kortom, wil je de fysieke en mentale gezondheid van je laten kind laten verbeteren? Het immuunsysteem van je kind een boost geven? Laat hem/haar dan regelmatig plaatsnemen op mijn massagetafel en laat je kind zijn beste versie van zichzelf worden zodat er weer ruimte komt voor geluk en plezier.

45 minuten ontspanningsmassage voor kinderen van 4 t/m 12 jaar: €26,50

Kijk op www.justbeehappy.nl voor meer informatie en het maken van een afspraak.